Laura García, Lucía Malagón i Maria Montoliu, que l'and Passat cursaven 4M, van realitzar un treball d’investigació històrica sobre la llengua durant la Transició
El curs passat, malgrat les condicions en què vam haver d’acabar-lo, un grup d’alumnes de 4t ESO van presentar un treball d’investigació sobre història i llengua en el franquisme i la Transició a un concurs dirigit a joves preuniversitaris, tutoritzat pel professor d’Història.
Tot i que la nostra investigació s’ha nodrit a base de testimonis orals i de la informació que ens han proporcionat els arxius I els llibres, al llarg d’aquesta ens han sorgit certes dificultats com són el fet de no poder haver entrevistat més persones o haver visitat presencialment biblioteques i arxius amb motiu de la situació excepcional causada per la pandèmia.
Així és com les alumnes Maria Montoliu, Lucía Malagón i Laura García preparen el web https://llengua-i-transicio.webnode.es per presentar-lo al concurs d’història Eustory, que pretén que l’alumnat preuniversitari aprenga investigant.
Al llarg d'aquest treball d'investigació històrica les autores del treball han fet una anàlisi de què va suposar la Transició política pel que respecta a la llengua catalana, i especialment se centraren en els esdeveniments que tingueren lloc al nostre territori, la província de Castelló i la Comunitat Valenciana.
Abans de posar en marxa el treball érem conscients que el valencià, per motius principalment polítics, no havia estat mai reconegut al mateix nivell que l’altra llengua oficial, el castellà (...). No obstant això, aquests contrasts són senyal que Espanya es tracta d’un país plurinacional, i són justament aquests els que enriqueixen enormement la cultura del país.
El nostre treball final ha sigut el resultat d’utilitzar diverses fonts com són els testimonis, arxius, llibres, biblioteques, hemeroteques, pàgines web, treballs d’investigació, articles i revistes. Per sort, a la nostra ciutat es troben diversos arxius on podíem consultar tot allò que ens calguera, com l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, l’Arxiu Històric Municipal i també l’arxiu històric del nostre institut, l’IES Francesc Ribalta.
תגובות