top of page
Buscar
Foto del escritorRibalta Digital

Carla: "la vida no és fàcil però hem de superar els obstacles, hem d'aprendre a seguir"

Els alumnes de 3r d’ESO, animats pel seu professor de música Julián, s’han posat en el paper dels compositors i han creat cançons amb melodia i lletra pròpies. Per tal que puguem posar en valor aquesta tasca, avui tindrem l’oportunitat de conèixer el procés de composició a través de la mà de Carla González, alumna de 3r-L (2n subgrup). Ella ha sigut la compositora de la lletra i la música en la cançó que ha titulat Superació. El grup està format pels següents components: Álvaro, Sara i Estrella (ukelele), Fran (pandereta), Irene (baix), Laura (bateria), Bea (piano), Minerva (guitarra) i Carla (ukelele i veu).



Comencem les preguntes:

-Primer de tot volia felicitar-vos a tu i al grup pel resultat final de la cançó. Enhorabona! Ens agradaria saber com va començar aquest projecte.


Carla: El projecte va partir de Julián, el nostre professor de música. La seua idea era que cada grup de tercer intentara compondre una cançó per a l'últim trimestre del curs.


-Què es crea primer, la melodia o la lletra?

Carla: En principi, el procés de creació és una cosa totalment personal i l'ordre depén moltes vegades del moment. Començar per la lletra implica que tenim total llibertat per fer les rimes sense haver d'ajustar-nos a la melodia; el resultat solen ser lletres amb continguts profunds, però la part musical queda més limitada. Començar amb la melodia dona un resultat musical excepcional, però una lletra més restringida perquè hem d'adaptar-la. La composició final és molt diferent perquè el pes de la cançó recau o bé sobre la lletra o bé sobre la melodia, i això es nota quan s'escolta.


-Com vas compondre la música?

Carla: Partíem d'uns acords que havíem creat a classe i jo tenia la lletra acabada. Aleshores, només quedava adaptar una melodia. Són moments en els quals et passen pel cap infinitat d'idees i cal anar fent proves per descartar. I això és el que vaig fer: cantava alhora que tocava el piano o puntejava l'ukelele i anava provant les combinacions que millor sonaven. Va ser un procés d'uns quants dies perquè el feia a estones perdudes, encara que, finalment, ha quedat una bona composició.


-Una vegada determinada la melodia, com s’adapta a les notes que ha de tocar cada instrument?

Carla: En el nostre cas, la melodia ha estat creada per a la veu solista, i els instruments han interpretat només els acords.


-La lletra és una part molt important de la cançó. Quin n’és el contingut i en què et vas inspirar? Quin missatge vols transmetre?

Carla: Com el seu títol indica, la lletra parla de superació. Diu que la vida no és fàcil però hem de superar els obstacles, hem d'aprendre a seguir, a no perdre les il·lusions, a no rendir-nos quan les coses van malament perquè totes les persones tenim alguna cosa a aportar a la vida. La composició de la lletra va coincidir amb unes setmanes en les quals jo em trobava un poc desmotivada i vaig decidir escriure sobre això.


-Podries explicar com s’ha gravat el videoclip?

Carla: En una primera sessió vam gravar l'àudio. Posteriorment, en una segona, Julián va repartir diverses càmeres per l'aula per gravar les nostres imatges mentre interpretàvem de nou la cançó. Finalment, Julián mateix s'ha encarregat de fer el muntatge de l'àudio i de les imatges.


-El procés de creació d’una cançó és molt costós. Quina ha sigut la part que ha requerit més temps i esforç?

Carla: Sí, és cert que el procés és costós si vols que quede bé i no et conformes amb qualsevol resultat. Més encara si és la primera vegada que ho fas. Jo diria que he necessitat més temps i esforç per compondre la lletra perquè he sigut més exigent, ja que volia que el pes de la cançó recaiguera sobre ella. M'ha costat prou aconseguir un resultat satisfactori.


-Les circumstàncies actuals de restriccions per la pandèmia han obstaculitzat el procés de creació?

Carla: No, la veritat és que no perquè els acords els hem fet a l'aula igual que les gravacions. La melodia i la lletra eren cosa meua, així que he treballat tranquil·lament a casa. Després, a classe, féiem una posada en comú per manifestar les nostres opinions. Ha funcionat molt bé el treball en grup.


-Una part positiva i una de negativa d’aquest projecte.

Carla: En el meu cas concret, no trobe la part negativa. Aquelles coses que fem per primera vegada sempre ens espanten un poc, però Julián ens ha deixat molta llibertat i això ha alleujat tensions i hem pogut gaudir, sense obligacions.


-Com valores l’experiència? Creus que repetiràs en un futur?

Carla: És la primera vegada que m'implique en un projecte com aquest i ha sigut una experiència molt positiva i enriquidora. Personalment, m'agrada involucrar-me en nous projectes perquè de tots aprenc alguna cosa. És cert que algunes experiències són millors que altres i deixen més bones sensacions, però de les experiències negatives també podem treure'n profit. Repetiré? Sí, de fet ja estic treballant en una nova cançó. He acabat la lletra i quan passem els últims exàmens em posaré a compondre la melodia.


-Moltes gràcies per la teua atenció i esperem que continues vivint molts èxits, tant musicals, acadèmics com personals.

Carla: Gràcies per haver-me donat l'oportunitat de compartir amb tots vosaltres la meua experiència musical.



27 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

コメント


bottom of page