La situació dels Drets de la Infància a Espanya
Calla’t i deixa parlar als grans! Aquesta és una expressió que de segur has sentit algun cop i ho has normalitzat però això no implica que siga correcta. L’adultocentrisme és una discriminació cap als xiquets i les xiquetes infravalorant, a través de qualsevol comportament, les seues capacitats pel simple fet de ser infants. Davant d’això, considerem que hem d’escoltar i tenir en compte plenament les seues perspectives, ja que totes les opinions són igual de vàlides. A més, les criatures no només seran les encarregades del desenvolupament de les futures societats sinó també de les actuals.
Com cada 20 de novembre es commemoren els Drets de la Infància. Independentment de les diferències entre països i cultures, els infants s’enfronten a grans reptes en relació a l'exercici ple dels seus drets. Encara que tots són importants, cal recordar alguns dels més significatius, com és el dret al joc i al descans, el dret a la salut, el dret a la identitat pròpia, el dret a la vida, el dret a l’educació i el dret a no treballar.
Segons Unicef i Save the Children (2020), la situació a Espanya és preocupant. El 31% de la població infantil està en risc de pobresa o exclusió social. Alguns dels problemes que caldria abordar són: invertir més diners en la infància, promoure la igualtat d'oportunitats i el respecte cap als MENA (menors estrangers no acompanyats), protegir als menors de qualsevol tipus de violència i d'abús i incentivar la participació infantil en la societat espanyola.
Actualment, la pobresa a Espanya afecta en gran proporció als xiquets i xiquetes, ja que quasi 2,2 milions d’infants viuen en una situació de pobresa relativa. A banda d’això, cada tres hores es denuncia un abús sexual cap a un menor però, malauradament, el 70% dels casos mai arriba a judici. També podem observar que l’any passat es van registrar 65.300 arribades d’infants estrangers menors de 18 anys. D’aquesta xifra, 6.000 corresponen a xiquets, xiquetes i joves no acompanyats per adults que van arribar per la frontera sud. Es tracta d'una xifra preocupant, ja que durant els últims dos anys ha crescut més del 150%.
Pel que fa al dret a participar activament en la societat, el 65% dels xiquets i les xiquetes s'informen i parlen de temes polítics i socials cada dia o setmanalment. No obstant això, només el 16% diu que participa en alguna associació o òrgan consultiu. Com a conseqüència d'aquestes xifres, es fa imprescindible mirar més enllà del curt termini, analitzant detingudament el possible impacte present i futur que tenen en la nostra societat.
Alguna vegada t'has plantejat que pogueren succeir aquest tipus de problemes en el teu entorn? Poden semblar llunyans però la realitat està més a prop del que creiem. Per això, impulsa a qualsevol infant a defensar la seua vida! Greta Thunberg, Malala Yousafzi i Shamsia Alizada són grans referents per a la infància, han defensat els seus drets i han aconseguit enormes avanços per al seu desenvolupament.
Defensar els drets de la infància no només ha de ser el paper de les activistes, de les criatures o de les famílies sinó també de les educadores i educadors infantils. Les principals persones que han de protegir la infància són qui conviuen amb ella, és a dir, som tu, jo i nosaltres, tota la societat. Per això, des de la classe de 1oA d'Educació Infantil volem deixar clara la nostra empremta, ser conscients dels problemes de les xiquetes i els xiquets per tal de generar propostes per a transformar la situació actual de la infància i, amb ella, la societat.
Autoria
Classe de 1r A del CFGS Educació Infantil: Natalia, Gemma, Lili, Mireia, Claudiu, Belén, Andrea G., María, Lledó, Aida, Bea, Nuria, Rebeca, Elia, Sara, Denisa, Leire, Dani, Andrea V. i Yasmine
Webgrafia UNICEF. (2020). Pàgina web d’UNICEF.Recuperada el 29/10/2020 de: https://www.unicef.es/ SAVE THE CHILDREN. (2020). Pàgina web Save the Children.Recuperada el 29/10/2020 de: https://www.savethechildren.es/
Comments